Tasarruf tedbirleri genelgesine rağmen, polis memurunun derece kademesi 3 ün 1 ine düşebilir mi?

Kamuda Tasarruf Tedbirleri genelgesi çıkmadan önce, derece kademesinin 3/1 'ine düşürülmesi hakkını kazanan memurun derece kademesi düşürülmezse ne yapması gerekir?

Soru: Merhabalar bizlere verdiğiniz destekten dolayı öncelikle çok teşekkür ediyoruz. Bildiğiniz gibi maalesef “Tasarruf Tedbirleri” kapsamında çıkarılan genelge nedeniyle bundan sonra 8 yılını dolduran lisans mezunu memurlar 3’ün 1’i derece kademesine düşemeyecek. Ancak bu genelge çıkmadan önce ben 3’ün 1’ine düşmeyi hak etmeme rağmen, sırf ayın 15’inden sonra mesleğe başladığım ve kurul da 15’inde toplanıp karar verdiği için maalesef derece kademem 3’ün 1’ine düşürülmedi. Benim gibi çok fazla mağdur olan memur arkadaşlarım var. Hakkımızı almamızın bir yolu var mıdır, ne yapmalıyız?

Cevabımız: Değerli takipçimiz öncelikle mağduriyetinizden dolayı üzüntünüzü paylaşıyor olduğumuzu bildirir, bu mağduriyetin ortadan kalkması ve hak ettiğiniz derece kademeyi almanız için mevzuatlar çerçevesinde bilgi vermek isteriz.

657 Sayılı DMK’ya göre Derece ve Kademe ilerlemesinin genel tanımı; memurun görev, yetki ve sorumluluğunda herhangi bir artış olmaksızın, yalnız aylık ve kıdemindeki artışı belirlemek için kullanılan bir puanlama sistemidir. Derece kademeye örnek verecek olursak; 9/1’indeki bir memur 9. derecede ve 1. kademededir. 3 kademede çalışan memur 1 derece daha aşağı inmeye hak kazanır, diğer bir deyimle her 3 kademe 1 dereceye denk gelmektedir denilebilir.

Bilindiği üzere, 8 yılını dolduran lisans eğitim (4 yıllık üniversite mezunu) düzeyindeki polis memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 68. Maddesinin (B) Bendine göre 3’ün 1’ine düşmeye hak kazanıyorlardı.

657 Sayılı DMK madde 68 (B) Bendi şu şekildedir:
Derece Yükselmesinin Usul ve Şartları

B) (Değişik: 4/5/1984 – KHK-199/1 md.) Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.(2)

(Değişik ikinci paragraf: 13/2/2011 - 6111/101 md.) Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır.

Daha önce DMK madde 68 B)’ye göre memurlar 3/1’i derece kademesine düşebilirken, 30 Haziran 2021 tarihli, 31527 sayılı, “Tasarruf Tedbirleri” konulu, 2021/14 numaralı, Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin yayınlanmasından sonra, memurların derece kademeleri 3/1’ine düşürülmeyecek olup, sadece şef dahil olmak üzere yönetici kadrolarındaki memurlar 3/1’i derece kademesine düşebilecektir.

Genelgenin ilgili kısmı:
14/07/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendine göre yapılacak atamalar sadece yönetici kadroları (şef dahil) ile sınırlı tutulacak, yönetici kadroları dışındaki kadrolara anılan bent çerçevesinde atama yapılmayacaktır.

Genelge yayınlanmadan önce, ayın 15’inde yapılan toplantıya, derece kademesinin 3/1’ine düşürülmesini hak eden memurların isim listeleri belirlenerek derece kademeler verildiği ve siz 15’inden sonra göreve başladığınız için, 3/1’ine düşmeyi hak etmenize rağmen isim listesinde adınız olmadığından dolayı derece kademeniz 3/1’ine düşürülmemiştir. Genelge çıkmadan önce 3/1’ine düşmeye hak kazandığınız için, kurumunuza bir dilekçe yazarak kazanılmış hak kapsamında derece kademenizin 3/1’ine düşürülmesi yönünde yazılı müracaatta bulunmanız gerekir. Yazılı müracaatınıza istinaden derece kademenizin 3/1’ine düşürülmesi gerekir. Müracaatınıza olumsuz cevap verilirse ya da 30 gün içinde hiç cevap verilmezse zımnen red edilmiş sayılacağından dava yoluyla derece kademe hakkınız alınabilir.

Not: Disiplin cezası alan, Atamada sorun yaşayan, Branştan çıkarılan, Fazladan şark yapan, eş durumu ataması yapılmayan, Rütbe terfi alamayan, Polis okullarından ilişiği kesilen veya Başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913