a

Rapor Alan Memur Amire Bildirmezse Ceza Alır Mı?

Rapor Alan Memur Amire Bildirmezse Ceza Alır Mı?

soru: Emniyet Müdürlüğü’nün gönderdiği resmi yazıya göre rapor alıp gün içinde bunu bildirmeyen memurlara ceza verilmesinin hukuki dayanağı var mıdır? Ceza verilebilir mi? Verilirse iptal ettirilebilir mi?

Cevabımız: Değerli takipçimiz İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderildiği iddia edilen yazı içeriğine bakıldığında şu şekildedir; “Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği “1.2.10”uncu maddesine istinaden;

İstirahat raporlarında süreler gün bazında belirlenir fakat gün içinde mesaiye gelmeyen ve izin vermeye yetkili kılınan birim amirine hasta olduğuna dair bildirimde bulunmayan memurun, mesai saati içinde veya mesai saati bitiminden sonra alacağı istirahat raporu, günlük mesai saatleri içerisinde göreve gelmediği süreler için özür olarak kabul edilemez ve ilgili memur hakkında izinsiz ve özürsüz olarak göreve gelmemekten işlem yapılır.
Emrin takibinden şube müdür yardımcıları, denetiminden büro ve birlik amirleri bizzat sorumlu olup, konunun büro ve birlik amirliklerinde görev yapmakta olan tüm personele imza karşılığı tebliğ edilmesi, hazırlanan tebellüğ belgelerinin istenildiğinde tarafımıza gönderilmek üzere dosyasında muhafaza edilmesi…
Rica ederim.”

Bu yazıya göre gün içinde hasta olup rapor alan kişi durumu amirine bildirmezse, hakkında işlem yapılıp ” Göreve Gelmemek”ten ceza verileceği anlaşılmaktadır. Bu şekilde ceza verilmesi hukuka aykırı olup hukuki gerekçelerini izah edelim, şöyleki:

Suçta ve cezada kanunilik ilkesi evrensel hukukta geçerli bir ilke olup, kanunsuz suç ve ceza olamaz. Bir diğer izahla, Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi gereği, hiç kimse kanunun açıkça suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz ve hiç kimse bir fiil için kanunda gösterilen ceza dışında bir ceza ile veya kanunda gösterilen cezadan daha ağır bir ceza ile cezalandırılamaz.

Söz konusu yazıda ise “rapor alan memurun amire bildirmemesi” fiili bir kanuna dayandırılmamış olup Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği “1.2.10”uncu maddesine dayandırılmıştır. Dolayısıyla Suçun Kanuniliği ilkesine uymamaktadır.

Yine 7068 Sayılı “GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN KABUL EDİLMESİNE DAİR KANUN” maddeleri incelendiğinde “rapor alan memurun amire bildirmemesi” fiili suç olarak geçmemekte olup, bu fiile karşılık bir ceza da bulunmamaktadır.

Daha önce polis memurlarına tüzük ile ceza verilmesi konusu mahkemeye taşınmış; Anayasa Mahkemesi tüzükle ceza vermeye dayanak olan 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu 83. Maddesini “disiplin cezalarının kanunla belirlenmesi gerektiği” nedeniyle iptal etmiştir. 7068 Sayılı disiplin cezası kanunu da bu gerekçe ile çıkarılmak zorunda kalınmıştır.

Ayrıca emniyet müdürlüğü tarafından gönderildiği iddia edilen yazıda ” memur hakkında izinsiz ve özürsüz olarak göreve gelmemek “ten işlem yapılacağından bahsedilmektedir. Hasta olan memur her ne kadar aldığı raporu amirine bildirmemiş de olsa, hastalığın kendisi mücbir bir neden olup, ilgili madde gereği “özürsüz” tanımına giremeyeceği açıktır. Memurun hastalığı geçerli bir özür sayılacağından özürsüz işe gelmediği değerlendirilemeyeceğinden dolayı ceza verilemez.

Diğer bir husus olarak; Adil Yargılanma Hakkı gereği soruşturmacı (muhakkik) tarafından lehte ve aleyhteki deliller toplanmak suretiyle objektif ve tarafsız bir soruşturmanın yürütülmesi gerekirken; rapor alan memurun mesai saatleri içerisinde rapor aldığını amire bildirmemesinin mücbir(hastalık) bir nedeni olup olmadığını araştırmadan “özürsüz olarak göreve gelmemek” fiilini işlediğinden bahsedilemez. Memurun üzerine atılı eylem nedeniyle hakkında yapılan soruşturmanın suç iddiasını açıklığa kavuşturacak nitelikte hukuken kabul edilebilecek bilgi ve belge elde edilmeden, gerekli araştırma, inceleme ve değerlendirme yapılmadan işlendiği iddia edilen suçun sübutuna ilişkin müphem ve mütenakız hususların izalesi cihetine gidilmeden, peşin hüküm ve ön yargı ile ceza verilmesi de yine hukuka aykırı olacağından, disiplin cezası verilemez.

Yukarıda açıkladığımız hukuksal gerekçelerden dolayı “Özürsüz göreve gelmemek” nedeniyle verilecek olan cezanın, idare mahkemesine açılacak dava ile iptal edilmesi gerekir.

Not: Disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan, rütbe terfi alamayan, polis okullarından ilişiği kesilen veya başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.

GSM: 0552 559 4913
www.polismevzuat.com





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Tüm Yorumlar (4)
  • Gülşah
    3 sene önce
    0 0

    Sayın admin Öğrencilerin tedavilerini bildirme zorunluluğunun olmaması Konusunda Yeni Ogrenciler sigortalı sayiliyorlar Eski dönem öğrencileri sigortalı değil idiler okul döneminde bildirmemeleri sorun teşkil eder mi?

  • admin
    3 sene önce
    0 0

    okula girişte sadece maktu form şeklinde bilgiler alınır sonraki süreçler için bildirme yükümlülüğü yoktur sağlık şartları yönünden ilk girişte rapor aldırıldığından sonraki süreçler mesleki boyutta değerlendirmeye alınır.

  • Mehmet
    3 sene önce
    0 0

    Polis okulu öğrencisi Dışarıda Olduğu tedaviyi okuluna bildirmez ise sorumluluğu var mıdır?

  • admin
    3 sene önce
    0 0

    Merhabalar Mehmet bey, okula girişte sadece maktu form şeklinde bilgiler alınır sonraki süreçler için bildirme yükümlülüğü yoktur sağlık şartları yönünden ilk girişte rapor aldırıldığından sonraki süreçler mesleki boyutta değerlendirmeye alınır.

Sıradaki haber:

Memur Amirin İzni Olmadan Doktor Raporu Alabilir Mi?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.