a

Pomem girişinde komisyondan elenen aday nereye itiraz edebilir? Komisyona itiraz edilebilir mi?

Pomem girişte komisyon tarafından elenen adaylar itiraz edebilir mi? Komisyon kararına karşı nereye itiraz edilmesi gerekir?

Pomem girişinde komisyondan elenen aday nereye itiraz edebilir? Komisyona itiraz edilebilir mi?

Sayfamıza pomem – pmyo – paem girişindeki elenmelerden dolayı itiraz yolunun olup olmadığı hakkında çok sayıda soru gelmektedir. Maalesef ki adayların hatta görevli memurların birçoğu bile itiraz konusunda ya yanlış biliyorlar veya hiç bilgi sahibi değiller. Bu yüzden haksız olarak elenen adaylar belki de polis olabilecekken, itiraz hakları konusunda bilgi sahibi olmadıkları veya yanlış bilgilendirildikleri için hayallerindeki mesleğe giremiyorlar. Bu makalemizde doğru bilinen yanlışları ve komisyon kararına itiraz yapılabileceği hakkında bilgi vereceğiz.

Gelen bazı sorular;
1) Pomem girişinde boydan elenen kişi itiraz edebilir mi?
2) Boyum tutmasına rağmen komisyon beni boydan eledi ne yapabilirim?
3) Polisliğe girişte komisyon kararlarına itiraz edilebilir mi?
4) Paem başvurusunda boy-kilo endeksini sağladığım halde elendim ne yapmam gerekiyor?
5) Pomem başvurusu yaptım ancak nedeni bile söylenmeden komisyon beni eledi?
gibi sayfamıza çok sayıda gelen sorulara genel bir bilgilendirme yapacak olursak;

İDARENİN HER TÜRLÜ EYLEM VE İŞLEMLERİNE KARŞI YARGI YOLU AÇIKTIR !..
Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir Sosyal Hukuk devletidir. Bu konu T.C. Anayasa’mızın 2. maddesinde şu şekilde geçmektedir “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” Devletin Sosyal bir Hukuk devleti olabilmesi için vatandaşlarına karşı olan görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Bu görev ve sorumluluklar kapsamında kişiler devlete karşı güven duyabilmeli, maddi ve manevi varlıklarını korkmadan ve baskı altında olmadan geliştirebilmeli, temel hak ve özgürlüklerden faydalanabilmelidirler. Bu da ancak adil, güvenilir ve bağımsız bir hukuk sisteminde mümkün olabilir. Bu yüzdendir ki gelişmiş ülkelerde hukukun üstünlüğü her şeyin üstündedir. Sosyal hukuk devletinde yaşayan her birey yapılan eylem ve işlemlerin haksız olduğunu düşünüyorsa yargı yoluna başvurabilir. Anayasa’ca sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her vatandaşı, yine anayasanın 125. maddesine göre haksızlığa maruz kaldığını düşünüyorsa yargı yoluna başvurma hakkına sahiptir. Zira bu hak anayasa 125. maddede şu şekilde hükme bağlanmıştır: “İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.” Anayasa gereği polisliğe girişte komisyon kurulunun verdiği elenme kararlarına karşı yargısal itiraz yolu açık olup; avukat beyler tarafından yapılan itiraz sonucu kazanılan emsal kararlar da vardır. Sitemizde bu kararlardan mevcuttur.

İTİRAZ HAKKI’NDAKİ YANLIŞ BİLGİLER VE BİLGİ KİRLİLİĞİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA ?
Birçok aday komisyon kararlarına itiraz hakkının olmadığı yönünde kendilerine bilgi verildiğini hatta bazı adayların komisyon kararına itiraz için dilekçe yazdıklarını ve kendilerine cevap olarak komisyon kararlarına itiraz edilmeyeceği şeklinde bilgi verildiğini beyan etmektedir. Burada komisyon kararına yanlış itiraz yapılmış olduğundan böyle bir cevap verilmiştir. Bu konuya da bir örnek üzerinden açıklık getirelim. İdarenin vermiş olduğu bir disiplin cezasına kurum içi itiraz hakkı olup; kurum içi yapılan itiraza red cevabı verilmesi durumunda dava yoluyla itiraz edilebilir. Ya da kişi dilerse kurum içi itiraz etmeden direkt dava yoluyla yargısal itiraz hakkını kullanabilir. Polisliğe başvuru yapan adaylar başvuru yaptıkları kurum personeli olmadıkları için sadece kurum içi itiraz edemezler. Kurum içi itiraz ve yargısal itirazı birbirine karıştıran çok sayıda kişi, kuruma karşı kurum içi itiraz olmadığından hiçbir şekilde itiraz edilemeyeceğini düşündüğünden, yargı yoluna da itiraz edilmez diye yanlış düşünüyor. Komisyon kararlarına sadece komisyona karşı kurum içi itiraz edilemez. Dava yoluyla itiraz etme hakkı vardır.

Sonuç olarak, polisliğe girişte komisyonun bir kişiyi elemesine karşı dava yoluyla itiraz hakkı vardır. Bu konuda kazanılan emsal kararlar da mevcuttur. Hayallerinizi ertelemeyin, itiraz hakkınızı kullanın hayallerinize ulaşın.

Not: Pomem girişte elenen, disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan, rütbe terfi alamayan, polis okullarından ilişiği kesilen veya başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Sıradaki haber:

Evlilik izni ne zaman kullanılır?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.