a

Fazla iş verilen ve evrakları yetiştiremeyen memura görevi savsaklama cezası verilir mi

Fazla iş verilen ve evrakları yetiştiremeyen memura görevi savsaklama cezası verilir mi

Soru: Ceraimin ve yoğunluğun yüksek olduğu bir polis merkezi amirliğinde idari bürocu olarak çalışıyorum. Benimle birlikte çalışan diğer bürocu arkadaşı cuma günü ek göreve yazdılar, bütün iş yükü benim üstüme kaldı. Günlü evraklardan birisini tek çalıştığım ve çok yoğun olduğu için işlemleri yapıp göndermemişim. Bu konudan dolayı müdür komisere kızmış, komiser de bana “müdür rapor tut derse mecbur rapor tutacağım” dedi.  Bana “Görevde kayıtsızlık göstermek, görevi savsaklamak veya geçerli bir özrü olmaksızın belirtilen sürede bitirmemek.” ten ceza verilecekmiş. Ben tek başıma o kadar evrakla uğraştım o gün iki kişinin yapacağı işi tek başıma yapmaya çalıştım. Böyle haksız bir ceza verilebilir mi, ceza verilirse siz iptal ettirebilir misiniz? Teşekkürler.

Cevabımız: Değerli takipçimiz olay anlattığınız gibi gerçekleştiyse, günlü evrak hakkında işlem yapıp göndermediğiniz için şahsınıza ceza verilemez. Dilerseniz hukuki gerekçeleriyle konuya açıklık getirelim.

Şöyle ki;
Polis merkezinde iki bürocu personel olarak çalışmaktayken, personel eksikliği veya başka ne gerekçe ile olursa olsun diğer bürocu personeli asıl görevinin dışında başka bir ek göreve göndermekle iki kişinin yapacağı işi tek kişiye yükleyerek işte doğacak zarar veya hatalardaki kusur; personelin asıl işleri dururken asıl işinin dışında görevlendiren amire aittir. Burada evrakların geç yapılmasında şahsınıza ait bir kusurdan bahsedilemez.

Polis Disiplin Yönetmeliği madde 22’de “Amir astına görev verirken onun özel halini, beceriklilik ve işe katlanma derecelerini de düşünmelidir” amir olan hükümden açıkça anlaşılacağı üzere, amir memurun altından kalkamayacağı, memurun yapamayacağı bir işi veremez. Diğer personeli ek göreve göndererek iki kişinin yapacağı işin sizden beklenmesi Disiplin Yönetmeliği İlgili maddesine aykırı olduğu açıktır.

Amirin denetleme görevi kapsamında bir eksikliğin olup olmadığı konusunda gelip kontrol etmesi ve eksik varsa amirlik görevi gereği size bunu bildirmesi, gerekirse sizinle birlikte çalışması gerekmektedir. Zira aynı yönetmeliğin 30. Madde’sindeki “Amirler astlarının katlandığı her türlü zorluklara ve yoksunluklara beraber katlanmalı, bir kolaylık çıkınca bundan yararlanmak için nefsini sona bırakmalı ve zorluk çıkınca da öne atılmayı şerefli bir görev bilmelidir.” amir hükmü gereği; tek başınıza iki kişinin yapacağı iş yükünün üstesinden gelemeyeceğiniz açık olup, amirin bizzat eksik varsa size yardım ederek eksiklikleri tamamlaması gerekir.

Tek başınıza çalıştığınız gün diğer günlerden daha fazla evrak hakkında işlem yaptığınız da göz önüne alındığında, iki kişilik işi tek başınıza yaptığınızdan dolayı günlü bir evrak hakkında işlem yapılmamasında “Görevde kayıtsızlık göstermek, görevi savsaklamak veya geçerli bir özrü olmaksızın belirtilen sürede bitirmemek.” suçu işlediğiniz sonucuna varılmaz. Çünkü tek başınıza iki kişinin yapabileceği bir iş verildiği yani gücünüzün üzerinde yapamayacağınız bir iş verildiği için geçerli özrünüz vardır.

Yukarıda izah ettiğimiz gerekçelerden dolayı “görevi savsaklamak veya özrü olmaksızın belirtilen sürede bitirmemek” ten şahsınız hakkında rapor tutulamaz ve ceza verilemez.

Not: Disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan, rütbe terfi alamayan, polis okullarından ilişiği kesilen veya başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memur ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.
GSM: 0552 559 4913





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Sıradaki haber:

Şark’ta zorunlu hizmet süresinin iki katı görev yapan ikinci şarktan muaf olur mu?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.