a

Babalık izni ne zaman kullanılır?

Babalık izni ne zaman kullanılır?

Soru: Yaklaşık 4 ay önce eşim doğum yaptı, doğum yaparken malesef izin alamadığım için yanında olamadım. Doğumdan sonra babalık iznine çıkmak için dilekçe verdim ancak amirimiz “şu anda izinde olan personeller olduğu için personel sayısı yetersiz, onlar izinden döndükten sonra izne ayırırız” dedi. Yaklaşık iki hafta sonra izindeki personeller gelmiş olduğundan yeniden izin istedim, amirimiz “seni gelecek hafta izne çıkaralım” dedi. Diğer hafta da malesef izinler kapatıldı. Ben de hasta olduğum için doktor tarafından rapor verildi, raporu memleketimde geçirdim. Babalık iznimi kullanamadım üzerinden neredeyse 4 ay geçti şimdi kullanabilir miyim?

Cevabımız: Değerli takipçimiz, babalık izni memurun eşi doğum yaptığında kullanılması gereken bir mazeret iznidir. İdare tarafından izinlerin kapatılması durumunda daha sonra da babalık izninizi kullanabilirsiniz. Babalık izninizi daha sonra kullanamayacağınıza dair hiç bir yasal düzenleme olmadığından 4 ay sonra babalık izninizi kullanabilirsiniz.

Şöyle ki; eşiniz doğum yaptığında yasal olarak hakkınız olan babalık izninizi dilekçe yazarak resmi olarak talep etmiş olduğunuz ancak amir tarafından izin verilmediği, iki hafta sonra da yine izin talep etmenize rağmen izin verilmediği, daha sonra yıllık izinlerin kapandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda yasal olarak babalık izninizi zamanında talep etmiş olmanıza rağmen idarece babalık izninizin verilmediği sabittir.

Devlet Memurları Kanunu 104. maddesi b) fıkrası‘nda “Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.” hükmü amirdir. İlgili maddede eşi doğum yapan memura doğum olayı gerçekleşmesinden sonra 10 günlük babalık izninin verilmesi gerektiği; babalık izninin verilmesi amirin takdir yetkisine bırakılmamış olup, kesin bir ifade olarak “verilir” kelimesi ile net bir şekilde bu hakkın memura kesinlikle verilmesi gerektiği açıktır. Her ne kadar babalık izni mazeret izni olsa da, mazeret izni, yıllık izin dışında meydana gelen mazeretlerden dolayı memurların mazerete konu olan işlerini halletmek problemlerini çözmek için verilse de, babalık izni yasal bir hak olduğunda kesinlikle kısıtlanamaz ve yok sayılamaz. Mazeret izninde belirtilen şartlar(eşinin doğum yapması) meydana gelmesi durumunda, babalık izni kanunen kesin bir ifadeyle “verilir” denilerek hiç kimsenin takdir yetkisine bırakılmadığından babalık izninin verilmesi zorundadır.

Öte yandan babalık izninizi 4 ay sonra kullanmak istemenizdeki kusur şahsınıza ait değil idareye aittir. Zira eşiniz doğum yaptıktan hemen sonra yasal izniniz olan babalık izninizi resmi olarak talep etmiş ancak idarece personel yetersizliği nedeniyle izin verilmemiştir. Daha sonra da izninizi kullanmak istediğinize dair girişimleriniz olmasına rağmen izinler kapatıldığı için izin hakkınız idarece kullandırılmamıştır. Burada izninizi kullanamamış olmanızdaki kusur şahsınıza isnat edilemeyeceği için 4 ay sonra da olsa; babalık izni yasal hakkınız olduğundan verilmesi gerekir. Nitekim birçok il emniyet müdürlüğünde de babalık izni zorunlu hallerde kullandırılamadığı durumlarda sonraki aylarda kullandırılıyor.

Not: Disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan, rütbe terfi alamayan, polis okullarından ilişiği kesilen veya başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.

GSM: 0552 559 4913
www.polismevzuat.com





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Sıradaki haber:

Polis Okulundan Ayrılan Adaylar Polis Okuluna Geri Dönebilir mi?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.