İdare Mahkemesi Kararları Uygulanmak Zorunda Mıdır?

Soru: Merhaba, atama durdurma davasından “yürütmenin durdurulması” ara kararı çıktı. Emniyet bu karara bölge idare mahkemesince itiraz etti. Personel Şubeyi aradım emniyete tebliğinden itibaren üzerinden 30 gün geçmesine rağmen “karara itiraz edildi bölge idare mahkemesinin kararını bekliyoruz, karar gelene kadar YD kararını uygulamayacağız” dediler. Emniyet mahkeme kararlarını itiraz ettiği için uygulamayabilir mi, böyle bir hakları var mıdır, yoksa kararı uygulamak zorundalar mı? Kararı uygulamazlarsa ne yapabiliriz bilgi verirseniz çok sevinirim.

Cevabımız: Değerli takipçimiz mahkeme kararları uygulanmak zorundadır. Kararları uygulamayanlar suç işlemiş sayılırlar. Ya siz yanlış anlamış olabilirsiniz ya da personel şubedeki görevli memur yanlış anlatmış olabilir. Bölge idare mahkemeleri, yd itirazlarını kısa sürede karara bağladığı için 30 gün dolmadan kararı uygulamayacağız demiş iseler bunda hukuka aykırılık yoktur. Ancak karar kendilerine tebliğ edildiği günden itibaren 30 gün geçmiş ise YD kararını uygulamak için bölge idare kararını bekleyemezler. Zira kendilerine tebliğden itibaren 30 içerisinde mahkeme kararını uygulamak zorundalar. Aksi halde şikayetiniz sonrası mahkeme kararını uygulamayan ve bu emri verenler hakkında soruşturma açılıp ceza verilmesi gerekir. Konuya kanun ve mevzuatlar çerçevesinde açıklık getirecek olursak, şöyle ki;

KARARLAR UYGULANMAK ZORUNDADIR !.
•Anayasa Madde 138 “...Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. ” amir hükmünce mahkeme kararlarının yerine getirilmesinin geciktirilemeyeceği kesindir.
•İYUK Madde 28 / 1’de “...Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez” hükmi amir olup; idarenin, yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarda gecikmeksizin işlem tesis etmeye ve eylemde bulunmaya mecbur olduğu açıkça vurgulanmıştır.

UYGULAMAYANLAR CEZALANDIRILIR !.
•7068 Sayılı Kanun madde 8 / 2 – f “Mevzuat ve talimatlarla kendisine tevdi edilmiş görevlerin gerektirdiği sorumluluğu üstlenmekten imtina ettiğini gösterecek tavır ve davranışlarda bulunmak.” ve “Görevde kayıtsızlık göstermek, görevi savsaklamak veya geçerli bir özrü olmaksızın belirtilen sürede bitirmemek.” hükümlerince, anayasa ve İYUK’ta açıkça uygulanması gerektiği ve uygulamakla görevli olduğu halde bilerek kanunları uygulamadığı için, görevin gerektirdiği sorumluluktan imtina ettiği açık olup “KINAMA” cezası gerektirir.
•7068 Sayılı Kanun madde 10 Ağırlaştırıcı nedenler’de “Görevin takdir ve yerine getirilmesinde müsamaha veya savsaklama fiili Devleti veya kişileri zarara uğratmış veya hizmetin gecikmesine, durmasına ya da aksamasına neden olmuşsa durumun ağırlığına ve zararın derecesine göre daha ağır cezalardan birisi verilebilir.” Hükmü amir olup, kişiyi zarara uğratmışsa daha ağır ceza verilebileceği de açıktır.
•Ayrıca yine TCK Madde 257’de “(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (...)” hükmü amir olup, kanunlara aykırı olarak mahkeme kararlarını uygulamamak suretiyle şahsınızı zarara uğratan kişi ve kişiler hakkında adli soruşturma açılıp 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecekleri de açıktır.

Yukarıda açıkladığımız yasal nedenlerle mahkeme kararlarının 30 gün içerisinde uygulanmasının zorunlu olduğu, uygulanmadığı takdirde uygulamayan kişi ve kişiler hakkında adli ve idari ceza gerektiği anlaşılacağı üzere; şikayet etmeniz durumunda mahkeme kararlarını uygulamayanlar hakkında soruşturma açılıp ceza verilecektir kanaatindeyiz.

Not: Disiplin Cezası alan, eş durumu ataması yapılmayan, rütbe terfi alamayan, polis okullarından ilişiği kesilen veya başka konularda idare ile sorun yaşayan tüm memurlar ve öğrenciler, ilgili cezaların iptali ve diğer sorunların çözümü için iletişime geçebilirsiniz.

GSM: 0552 559 4913
www.polismevzuat.com