a
  • Polis Mevzuat
  • Haberler
  • Uzun Süreli Kıdem Tenzili Alan Polis PAEM Komiser Yardımcılığı Sınavına Girebilir Mi?

Uzun Süreli Kıdem Tenzili Alan Polis PAEM Komiser Yardımcılığı Sınavına Girebilir Mi?

Uzun Süreli Kıdem Tenzili Alan Polis PAEM Komiser Yardımcılığı Sınavına Girebilir Mi?

UZUN SÜRELİ KIDEM TENZİLİ CEZASI ALAN MEMUR KOMİSER YARDIMCILIĞI SINAVINA GİREBİLİR Mİ?

Polis Akademisinin, 25.10.2018 tarihli ilanıyla İlk Derece Amirlik Eğitimine, emniyet mensubu olan polisler arasından aday öğrenci alacağını duyurmasıyla birlikte, daha önce 12 ay kıdem tenzili alan polis memuru bu duyuruya istinaden sınava girmek için başvurdu. Ancak Akademi, Polis Amirleri Eğitim merkezi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin “Adaylarda aranan şartlar” başlıklı 9. maddesinin 1/a-5 fıkrasındaki şartı taşımadığı gerekçesiyle polis memurunun başvurusu reddetti.

Polis memurunun red edilmesine gerekce olan yönetmelik maddesi ve aranan şartlar:
Madde 9 – (1) PAEM’e başvuru yapacak adaylardan;
a) Emniyet mensubu adaylarda aşağıdaki şartlar aranır:
1) En az dört yıllık lisans seviyesindeki bir yükseköğretim programından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
2) Başvuru tarihi itibarıyla meslekte fiilen iki yılını doldurmuş olmak,
3) Sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibari ile kırkbeş yaşından gün almamış olmak,
4) Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya çok iyi olmak,
5) Son iki yıl içinde kısa süreli durdurma cezası ve meslek yaşantısı içerisinde uzun süreli durdurma cezası almamış olmak,” şeklindedir.

Polis memuru başvurusunun red edilmesinin 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 82. maddesine aykırı olduğu gerekçesi ile dava açmış.İdare Mahkemesi yaptığı incelemede polis memurunun haklı olduğuna karar vermiş ve başvurunun reddedilmesi işleminin iptaline karar vermiştir.

Zira 3201 Sayılı ETK 82. Maddesi “Kısa veya uzun süreli durdurma cezaları, ceza süresi içinde derece yükselmesi için açılan kurslara, yarışma sınavı veya seçmelerine girmeyi de önler.” şeklinde olup. Polis memuru, bu maddede geçen ‘ceza süresi içinde’ kelimelerinden dolayı, Komiserlik Sınavına girememesinin sadece kendisine verilen 12 ay kıdem tenzili süresini kapsadığı, bu süreden sonra başvuru hakkının olduğunu savunmuştur.

Polis memurunu haklı bulan idare mahkemesinin kararı istinaf sonrası kesinleşecek olup; bizler de polis mevzuat ailesi olarak bu konunun takipçisi olacağız. Kararın kesinleşmesi durumunda sayfamızdan paylaşım yapılacaktır.

Idare Mahkemesinin Kararı

paem1
paem2 1





YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Yorum yapanlar sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Sıradaki haber:

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 12 Şube Kapatldı, 1 Yeni Şube Açıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.